Meteo in praktijk door Arend Jan Klinkhamer

Na een korte blik op de relevante grondbeginselen van depressies, wordt een aantal weersituaties beoordeeld om daaruit de consequenties voor onze navigatie af te leiden.
Vervolgens zal er meer worden ingezoomd op moderne hulpmiddelen die ons  bij de tochtplanning en uitvoering behulpzaam kunnen zijn.

Op twee meteo-avonden worden diverse onderwerpen uitgewerkt.

We beginnen 13 maart met een korte herhaling van de basis van het polaire front, de depressie en de warme en koude fronten. Dan gaan we wat dieper in op de verschillen tussen stabiele en onstabiele lucht; hoe herken je aan onder andere de wolken of je vlagerig weer met windschiftingen kunt verwachten of juist stabiele wind uit een bijna vaste richting. Ook blijkt dan wanneer je bij een verwachting van 5 Beaufort (17-20 knopen) toch 30 knopen op de windmeter kunt verwachten.

Op 27 maart kijken we eerst naar weersinformatie: waar haal je die vandaan (Zilt Meteo, Met Office, Deutsche Wetterdienst, diverse apps, gribfiles) en, veel belangrijker, hoe ga je daarmee om? Wat zijn de valkuilen van gribfiles? Hoe kijk je naar informatie uit verschillende bronnen? Hoe komen die bronnen aan hun basisgegevens?

Ook komt dan meteorologische navigatie aan de orde: hoe kies ik mijn route zo dat ik optimaal gebruik maak van het weer en de weersveranderingen? We kijken vooral naar de toepassing voor tochten van maximaal 24 uur en naar de kusteffecten.

We hopen op een paar vruchtbare avonden met veel ruimte voor interactie.

Trafalgar Pub, Arend Jan Klinkhamer, aanvang 20:00 uur